EGO versus CONSTIINTA

“Oamenii au ajuns  sa agoniseasca  o multime de bunuri , in schimb li s-au  imputinat bucuriile “  F.Dostoievski.

“Lumea ,acum , e ancorata in cultul genialitatii ca slavire a progresului in afara . Atat. Or,cu cat suntem mai avansati ,mecanic si material , cu atat suntem mai departe de esenta reala  a lumii, de sfintenie “ Petre Tutea.

Mai  tot timpul auzim in jurul nostru  cuvantul  EGO  sau  Egocentrism. Dar ce este de fapt  EGO ?

EGO este un produs al mintii , este o personalitate falsa si se identifica cu lucruri exterioare  Sinelui autentic  : cu averi, pozitie sociala ,aspect fizic , relatii ,etc.

“Mintea este ansamblul de caracteristici informaționale care determină  personalitatea. Principala proprietate creativă a minții este construcția conceptelor. Prin concepte individul modelează realitatea sau se autodefinește . Autodefinirea presupune reprezentarea de sine fizică, reprezentarea conceptuală, particularizarea intențională și afectivă.O alta functie este perceptia si reprezentarea realitatii .Prin perceptie intelegem culegerea de informatii din spatiul fenomenal cu ajutorul simturilor specializate precum vazul, auzul, gustul, mirosul si sensibilitatea tactila.Reprezentarea este un complex proces mental prin care algoritmi specializati extrag din fiecare tip de mesaj senzorial forme si procese specifice pe care le numim generic realitate” –sura Wikipedia.

EGO-ul s-a infiltrat  in societate inca de la  inceputurile timpurilor omenesti  si face tot ce poate ca sa mimeze Sinele Autentic, ceea ce ne impiedica sa realizam potentialul nostru nelimitat .De-a lungul timpului prin aparitia unor curente filozofice , acesta a ajuns sa se identifice cu mintea. Conceptia filozofica conform careia  existenta reala (materia)  este independenta de constiinta este Materialismul. Deci  a separat  materia de spirit . Cu aceasta conceptie au fost indoctrinate generatii intregi . Astfel legatura noastra cu Sinele  autentic  s-a  pierdut  inca din timpul copilariei juvenile ,cand  prin programare conceptuala eronata s-a ajuns ulterior  la  inechitati si conflicte  sociale. Cei care se opun conditionarilor , constrangerilor de tot felul , incadrarii in tipare ,sunt considerati inadaptati sau ciudati.

In prezent , EGO-ul a ajuns la exacerbare datorita Consumerismului ,ceea ce va duce la autoanihilare. Pentru ca EGO-ul nu va fi multumit niciodata cu ceea ce are, cu ceea ce detine.“Exist deci cumpar, cumpar deci exist” este, deviza omului modern. Traim intr-o societate de consum care este sustenabila doar in masura in care omul, in lacomia sa , ruleaza banul cu viteza din ce in ce mai mare. In acest sistem murdar, omul nu mai are valoare in sine ci doar in calitate de cumparator si de consumator. Astazi, dorinta de cumparare ne este insuflata de mass-media. Un om care se multumeste cu atat cat ii este necesar  nu va mai fi nevoit sa lucreze pana la epuizare si va petrece mai mult timp in familie. Frustrarile nu se formeaza atunci cand nu avem un lucru, ci atunci cand credem ca avem nevoie de un lucru care este imposibil de obtinut. Societatea ne promite o viata imbelsugata , insa realitatea este cu totul alta –  frustrare  existentiala,  viata goala si lipsita de sens. EGO-ul incearca sa indeplineasca dorinte ,placeri ,faima ,dominatie ,dar nu reuseste decat sa creeze o fericire temporara , putere si control in deficitul altora .Incearca sa creeze iubire , dar nu reuseste decat sa creeze co-dependenta. Toate dorintele intense sunt produsul mintii de a-si gasi implinirea in lucruri exterioare. In timp toate acestea se transforma in nemultumiri , frustrari ,depresii. Pentru ca EGO-ul nu este multumit niciodata , vrea mai mult si mai mult. Criza spirituala in care se afla in prezent omenirea nu se rezolva prin ancorarea in realitatea exterioara , ci prin descoperirea adevaratei noastre identitati ,prin cunoasterea de sine.

Asa cum am fost “dresati” in copilarie sa ne conformam unor tipare, credinte ,tot asa  putem imblanzi  EGO-ul  prin  schimbarea paradigmei ,a conceptiei despre realitate, pentru a  putea accesa  Lumina ( Sinele autentic ) din noi  si a  trai  adevarata realitate. Numai atunci  vom dobandi  adevarata fericire  si bucurie de a trai. Avem datoria de a trai constient chiar daca aceasta presupune sa stam contra valului.

Fiecare dintre noi este Constiinta pura, dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu (in interior). Universul are la baza iubirea si etica si se autoregenereaza pe aceleasi principii.

Tu ce creezi : o realitate a EGO-ului  sau o realitate a Constiintei ?

Cu recunostinta ,

Liliana

 

 

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s