Intelepciune

intelepciune

Un om poate spune ca a ajuns la intelepciune numai atunci cand “supravietuieste” in iad. Un intelept este un om evoluat spiritual , care a reusit sa-si depaseasca propriile conditionari , dorinte , a reusit sa se lepede de sine , de mintea egotica , de lupta epuizanta cu viata pentru reusita  materiala , de competitie in defavoarea altora. Cea mai mare provocare a unui intelept nu este izolarea ci atunci cand exprima cunoasterea acumulata in mijlocul haosului , din pozitia de observator ( a propriei Constiinte). Experienta in Planul Fizic este cea mai complexa , datorita diferentelor de gandire , ceea ce reprezinta in ultima instanta un mare beneficiu , daca privesti situatia din punct de vedere al evolutiei spirituale . Din confruntarea de opinii avem de invatat unii de la altii , descoperim ca intr-o oglinda minusuri si plusuri , ale noastre in primul rand , contribuind astfel la depasirea propriilor limitari. Cand invatam sa fim constienti de ceea ce gandim si exprimam prin viu grai , actionam in loc sa reactionam , experimentam starea de observator ( Constiinta ) fara sa judecam  bine – rau  ,de fapt ne  eliberam de “haina” grea a mintii egotice.

 ”Cine este încet la mînie are multă pricepere, dar cine se aprinde iute, face multe prostii.” – proverb chinezesc.

Si acum o povestioara cu talc!

Un tânăr luptător în vechea și îndepărtata Chină isi pierduse toată încrederea în sine în urma încercărilor vieţii si a războaielor la care a participat. Era supărat tot timpul.
Când se afla în public avea manifestări arogante
și era iute la mânie chiar si în preajma prietenilor săi care încercau să-l consoleze. O frică nemărturisită îi pătrunsese în oase. Tot felul de întrebări despre viată si moarte îl bântuiau. Într-una din acele zile negre din viata lui prietenii săi l-au îndemnat să meargă la un mare maestru care locuia în munţi și să îi pună lui acele întrebări la care ei nu-i puteau răspunde. Războinicul a plecat.
Când a ajuns la coliba maestrului a văzut că acesta era de fapt un bătrânel uscăţiv
și cu privirea blânda. Tânărul i-a spus pe un ton aspru: – Bătrâne! Am auzit că eşti înţelept și ai răspuns la orice întrebare. Vreau să ştiu care este diferenţa dintre iad și rai.
Pe acelaşi ton, maestrul i-a răspuns: –
Ți-ai petrecut toată viata luptând. Eşti prea prost ca să faci diferenţa dintre cele două.
Iute la mânie, războinicul a scos sabia
și învârtind-o prin aer s-a repezit către bătrânul care stătea nemişcat. Lama tăioasă s-a oprit la două degete de gâtul maestrului… Apoi s-a retras. Bătrânul a rămas în continuare neclintit. Apoi a spus:
– Ăsta este iadul! Luptătorul a făcut ochii mari
și a zis: Ţi-ai riscat viața ca să-mi arăţi ce înseamnă iadul…??? Erai la un pas de moarte și nici măcar nu ai clipit…
– Iar acesta este raiul, i-a răspuns maestrul.
Inteleptul se descurca si-n iad, prostul este nefericit si-n rai “.

 Cu recunostinta,

Liliana

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s