De la intuneric la lumina

00

In urma cu cateva zile ,fiind in concediu , am hotarat sa pun in aplicare ceea ce aveam in intentie de ceva vreme : sa fac un popas…un popas de suflet. Si unde  poate fi cel mai potrivit loc decat la manastirea rupestra de la Sinca Veche, jud. Brasov. Am ales o zi de miercuri ,deci in cursul saptamanii  , pentru a evita aglomeratia din weekend de pe valea Prahovei si am purces la drum .Sinca Veche se afla la cca. 50 km de Braşov si avand in vedere ca pentru mine a reprezentat o calatorie interioara ,am ales  traseul mai putin aglomerat  Paraul Rece – Zarnesti – Poiana Marului – Sinca Veche  ,chiar daca intre Poiana Marului si Sinca Veche soseaua nu este de cea mai buna calitate . Nu a reprezentat un impediment atata timp cat peisajul a fost mirific, iar privirea s-a putut  odihni  în verdele ierbii  si-n crestele muntilor, cat mai departe de zgomotul “civilizatiei”. Cu bunavointa Bunului Dumnezeu am ajuns  la Sinca Veche. Din inima satului indicatorul “Spre Manastirea Rupestra”  ne invita pe un drum de cca. 5 min. care ne conduce  pe langa dealul Plesu , sub fruntea Făgăraşului, unde se găseşte Asezământul Şinca Veche. Aici , pelerinul găseşte un leagăn de rugăciune într-un cadru natural feeric, un mic colţ de rai. Cu totii avem nevoie din cand in cand de un popas pentru suflet , de hrana sufleteasca ,nu doar trupeasca , iar acest loc sacru marcheaza comuniunea cu divinul  si gasirea drumului de la intuneric la lumina ,mai ales in aceste vremuri de noapte a mintii ,cum bine spunea parintele Arsenie Boca. Din momentul in care urci poteca ce duce la grota, se simte o schimbare a vibratiei si racoarea padurii, eu am perceput-o ca pe o zona protejata de stimulii si stresul  lumii exterioare. Dupa nici 5 min. de urcus  am ajuns la grota , iar in dreapta ei se afla izvorul   “Buna   Vestire “ .

Intrarea in grota

0000

Picturi pe peretii interiori ai grotei

000

 

In interiorul grotei 

00000

000000

“Originile acestei grote sunt incerte şi se pierd în negura timpurilor, ce se stie este ca  in anul 1750 în grota de la Şinca Veche vieţuia o comunitate de călugări. Este foarte posibil însă ca originile să fie mult mai vechi, de pe vremea dacilor. Poate ca aceasta grotă a servit drept loc de închinare, templu pentru strămoşii noştri.

Săpată direct în piatră,vechea biserica  reprezintă nu doar un miracol al credinţei ci şi o minune structurală. Nu ne putem decât imagina gândul şi chinul truditor ce au dus la cioplirea şi scobirea bucată cu bucată a celor două biserici ale mănăstirii rupestre. Ferestrele au fost tăiate lateral, în partea de sus pentru ca înăuntru să pătrundă lumină naturală. Tot printr-o fereastră sau tăietură rectangulară comunică şi cele două încăperi sau biserici, fără altă deschidere directă între ele. În structura ansamblului, pe lângă cele două încăperi ce serveau pentru serviciul religios există la Şinca Veche şi o treia sală, cu uz practic, de locuinţă. Prin bolta de piatră din creasta dealului, străbate un turn deasupra vetrei care cu siguranţă era folosit pentru gătit şi încălzit. Mai mult, când priveşti din afară nici nu poţi bănui că în interiorul dealului se află o turlă de biserică sfântă, paleocreştină şi o comoară a patrimoniului naţional. Conform documentelor, mănăstirea rupestră a fost în cult pentru mai bine de un sfert de secol, şi pietrele ce au servit drept stâlpi de sprijin sau picior de prestol se mai văd încă şi astăzi. Scobite în gresia nisipoasă a unei peşteri de pe dealul Pleşu, cele două bisericuţe din grotă ar fi mult mai vechi decât o atestă documentele dat fiind faptul că multe din datele istorice nu s-au păstrat până în zilele noastre.Există o continuitate spirituală la Şinca Veche, şi deşi încă nu avem dovada arheologică certă a vechimii, istoricii au lansat diverse teorii prin care plasează locaşul de pe dealul Pleşu printre cele mai vechi aşezăminte monahale nu doar din Ţara Făgăraşului, ci din întreaga Românie. Un schit de maici a fost construit în ansamblul cultural-religios de la Şinca Veche, şi numeroase lucrări sunt în desfăşurare pentru a conserva, stabiliza şi valorifica bisericile rupestre din punct de vedere arheologic.”  (sursa – sincaveche.ro)

Schitul de maici 

0

Putin mai sus de grota exista un schit de maici  si ce m-a impresionat este ca intreg asezamantul este foarte bine ingrijit  .

Este un loc ce te predispune la meditatie și reflexie, la cugetare si rugăciune si cu siguranta a lasat o amprenta sufletului meu.

Liliana

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s